Huisdieren mee op de ferry naar Engeland

Wanneer u op vakantie naar Engeland gaat is het goed voor te stellen dat u uw hond of kat graag met u mee wilt nemen. Uw dier naar een dierenpension brengen is natuurlijk voor zowel het dier, als voor u niet echt gezellig. Op de meeste ferries naar Engeland bestaat gelukkig de mogelijkheid om met uw huisdier te reizen.

Wel moet u aan een aantal voorwaarden voldoen voordat u uw huisdier mee mag nemen op reis. Zo moet uw huisdier zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid) en een aantal andere ziekten. Kort voor aankomst moet het dier een behandeling tegen lintworm hebben ondergaan en een dierenpaspoort hebben waarin een door een dierenarts ondertekend certificaat aanwezig is waaruit blijkt dat uw dier gezond is. Ook is het noodzakelijk dat het dier een chip heeft aan de hand waarvan het te identificeren is (een goed zichtbare tatoeage voldoet in dit geval ook). De hierboven genoemde regels zijn van toepassing op elk dier dat Engeland binnenkomt. In sommige gevallen gelden er op de ferry nog een aantal extra regels van de ferrymaatschappij waar u en uw huisdier aan moeten voldoen. Deze regels kunnen per maatschappij verschillend zijn.

Veel maatschappijen hebben aan boord speciale kennels waar u uw hond of ander dier in kunt laten verblijven tijdens de overtocht. In sommige gevallen is het mogelijk om via het televisiecircuit de kennels in het oog te houden zodat u ziet of alles goed gaat met uw huisdier. Wanneer u er niet voor kiest om uw huisdier in een kennel te plaatsen hebt u vaak de mogelijkheid om het dier in uw voertuig te laten. Houd er in dat geval wel rekening mee dat het dier wordt geacht ook daadwerkelijk de gehele overtocht in het voertuig te blijven.

Bent u met uw huisdier in Engeland aangekomen dan mag u binnen het Verenigd Koninkrijk vrij reizen met uw hond, kat of fret. Aan een overtocht naar Ierland zijn in dat geval geen extra gezondheidsvoorwaarden verbonden. Uiteraard kunnen er nog wel regels gelden die door de scheepvaartmaatschappij worden opgelegd.